Kaynak: Kamu İhale Kurumu
EKAP (Elektronik Kamu Alım Platformu) hakkında Kamu İhale Kurumu'na sorulan sorular ve cevaplar
EKAP Gerçek/Tüzel Kişi İşlemleri Sık Sorulan Sorular:
1. İdareler tarafından ilana çıkıldıktan sonra istekliler için süreçte bir değişiklik var mı?
EKAP S1.0’da istekliler (İhaleye Teklif verecek gerçek veya tüzel kişi) için ana süreçlerdeki en önemli değişiklik isteklilerin ihale dokümanını görmek için idareye (İhaleyi Yapan Kamu Kuruluşu) gitmelerine gerek olmamasıdır.
İstekliler vatandaş ekranından EKAP’a kayıt olmadan EKAP (Elektronik Kamu Alımları Platformu) üzerinden ihale dokümanına ve ilanlara erişebilirler.
2. Gerçek veya tüzel kişilerin ihale dokümanını satın alabilmeleri veya teklif verebilmeleri için EKAP’a kayıt olmaları zorunlu mudur?
EKAP S1.0'da istekliler (İhaleye Teklif verecek gerçek veya tüzel kişi) için ana süreçlerdeki en önemli değişiklik isteklilerin ihale dokümanını görmek veya satın almak için idareye gitmelerine gerek olmamasıdır. İstekliler vatandaş ekranından EKAP'a kayıt olmadan EKAP üzerinden ihale dokümanına erişebilecekler.
İstekliler EKAP'a kayıtlarını tamamladıktan sonra 5070 sayılı kanun kapsamında almış oldukları e-imza veya m-imzaları ile ihale dokümanını indirdikleri takdirde kamu ihale kanununa göre "istekli olabilecek" sıfatını kazanacaklar.
EKAP İdare ile Gerçek/Tüzel Kişi Kayıtları Sık Sorulan Sorular:
1. İdareler ile ihalelere katılacak gerçek ve tüzel kişilerin EKAP'a kayıt süreci nasıl olacaktır?
İdareler (İhaleyi Yapan Kamu Kuruluşu) ile gerçek ve tüzel kişiler EKAP (Elektronik Kamu Alımları Platformu) üzerinden kayıtlarını gerçekleştirip protokolün çıktısını alacaklardır. İdareler, protokolü ıslak imzalı ve mühürlü olarak,gerçek/tüzel kişiler ise ıslak imzalı ve kaşeli olarak yetki belgeleriyle birlikte elden veya posta ile Kuruma (Kamu İhale Kurumu’na) ulaştıracaklardır.
Kurum, kendisine ulaşan belgeleri ve EKAP kayıtlarını kontrol ederek idare ile gerçek ve tüzel kişilerin kayıtlarına onay verecektir.
Onay işleminden sonra idareler ile gerçek ve tüzel kişiler kayıt sırasında girdikleri e-posta adresine gönderilen bir mesaj ile bilgilendirileceklerdir.
İdarelerin ve gerçek/tüzel kişilerin kayıt sırasında tanımladıkları platform sorumluları onay işleminden sonra şifrelerini alarak EKAP'a giriş yapabilecekler ve yeni kullanıcı oluşturabileceklerdir.
2. Protokol ekinde hangi belgelerin gönderilmesi gerekmektedir?
İdarelerin protokol dışında herhangi bir belge göndermelerine gerek bulunmamaktadır. Protokol dokümanının ıslak imzalı ve mühürlü olması yeterlidir. Gerçek ve tüzel kişilerin ise protokolde belirtildiği gibi aşağıda detayları verilen belgeleri protokol ekinde göndermeleri gerekmektedir. Gerçek ve tüzel kişilerin kayıtlarında gerekli yetki belgeleri:
a) Gerçek kişi olması halinde;
1) Kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından ya da esnaf ve sânatkar odasından veya ilgili meslek odasından Protokol kaydının yapıldığı yılda alınmış, odaya kayıtlı olduğunu gösterir belgenin aslı veya noterce onaylı örneği,
2) Noter tasdikli imza beyannamesi,
3) Eğer protokol vekil tarafından imzalanmış ise vekil adına düzenlenmiş noter onaylı vekâletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesi
b) Tüzel kişi olması halinde;
1) İlgili mevzuatı gereği kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından Protokol kaydının yapıldığı yılda alınmış, tüzel kişiliğin odaya kayıtlı olduğunu gösterir belgenin aslı veya noterce onaylı örneği,
2) Tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri,
3) Eğer protokol vekil tarafından imzalanmış ise, vekil adına düzenlenmiş noter onaylı vekâletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesi.
3. Protokolde belirtilen imza atmaya yetkili kişiler kimlerdir?
İmza atmaya yetkili kişiler idareler için idare (İhaleyi Yapan Kamu Kuruluşu) adına sözleşme veya protokol imzalamaya yetkili idare yetkilisi veya yönetim kurulu üyeleridir.
Gerçek veya tüzel kişiler için ise şirket adına imza atmaya yetkili olduğu belirtilen kişi/kişiler veya bu yetkili kişi/kişiler veya yetkili kişi/kişiler tarafından vekâletname ile yetkilendirilen kişi/kişilerdir.
Not: Protokolde 3 imza yeri açılmış olup bu alanların hepsine imza atılması zorunlu değildir. İmza atması gereken kişilerin birer imza atması yeterlidir. Üçten az olması halinde diğer imza alanları boş bırakılabilir; üçten fazla olması halinde sayfadaki uygun boş alanlar kullanılabilir.
4. Protokollerin ne zamana kadar imzalanıp gönderilmesi gerekmektedir?
Protokollerin en kısa zamanda ıslak imzalı ve mühürlü/kaşeli olarak Kamu İhale Kurumu'na posta yolu ile veya elden ulaştırılması gerekmektedir.
Protokolün elektronik ortamda hazırlanmasını takiben 30 gün içinde protokolün ıslak imzalı ve mühürlü/kaşeli olarak posta ile veya elden Kamu İhale Kurumuna ulaşmaması durumunda kayıtların tekrar yapılması gerekecektir.
5. İmzalı protokollerinin hangi adrese gönderilmesi gerekmektedir?
Protokoller, Kurumun aşağıda belirtilen adresine elden veya posta ile ulaştırılmalıdır:
Kamu İhale Kurumu
Kamu Alımlarını İzleme ve Bilgi Hizmetleri Dairesi
Mevlana Bulvarı ( Konya Yolu ) No:186
06520 Balgat / ANKARA
6. Platform sorumlusu kimler olmalı?
İdare için: İdare bünyesinde ihale işlemlerini yürüten birimde çalışan bir personel (yetkili olması gerekmiyor) platform sorumlusu olarak belirlenebilir.
Gerçek ve tüzel kişi için: Platform sorumlusu olarak belirlenecek kişinin gerçek veya tüzel kişi adına imza yetkisine sahip olması gerekmemekte, bu kişinin gerçek veya tüzel kişi bünyesinde ihale işlemlerini yürütmesi yeterlidir.
7. Hangi idarelerin (İhaleyi Yapan Kamu Kuruluşu) EKAP'a kayıt yapması gerekmektedir?
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu uyarınca harcama birimi olarak belirlenen tüm idarelerin EKAP'a kayıt olması gerekmektedir. 5018 sayılı kanuna tabi olmayan idareler de eğer Kamu İhale Kanunu kapsamında ihale yapıyorlarsa EKAP'a kayıt olmaları gerekmektedir.
8. Kamu Satınalma Platformunda kaydı bulunan idarelerin ve isteklilerin (gerçek ve tüzel kişilerin) EKAP'a tekrar kayıt yaptırması gerekmekte midir?
Evet, bu idarelerin ve isteklilerin (gerçek ve tüzel kişilerin) EKAP'a kayıt yaptırması gerekmektedir.
9. 5018 sayılı kanuna tabi olmayan idarelerin de EKAP'a kayıt yaptırması gerekmekte midir?
5018 sayılı kanuna tabi olmayan idareler eğer Kamu İhale Kanunu kapsamında ihale yapıyorlarsa EKAP'a kayıt olmaları gerekmektedir. 5018 sayılı kanun kapsamı dışındaki 25 idare EKAP (Elektronik Kamu Alımları Platformu) kayıtları sırasında ilk menüden idare tipi olarak "5018 Kapsamı Dışındaki Diğer İdareler"i seçip kayıtlarını yapabilirler.
10. Kendi ihtiyaçları için alım yapan Döner Sermaye İşletmeleri'nin de ayrıca EKAP'a kayıt yaptırması gerekmekte midir?
Kendi ihtiyaçları için alım yapan Döner Sermaye İşletmeleri'nin de EKAP'a kayıt yaptırması gerekmektedir.
Döner sermaye işletmelerinin hizmet verdiği idareye (örneğin üniversitelere ya da sağlık bakanlığına bağlı hastanelere) ait alımlar için döner sermaye işletme kaydı kesinlikle kullanılmayacaktır.
Döner sermaye işletmelerinin hizmet verdiği idareler için gerçekleştirilecek olan alımlarda her idare için ayriyeten EKAP üzerinden kayıt yapılarak protokol oluşturulacak olup bu idareye ait alımlarda bu idareye ait bir kullanıcı ile EKAP'a giriş yapılacaktır.
11. Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ve Belediye İktisadi Teşekkülleri (BİT) idare kayıtlarını yaptıktan sonra, EKAP üzerinden tüzel kişi (istekli) kaydı da yapabilir mi?
Evet, yapabilirler.
KİT ve BİT'ler Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımlarda EKAP'a idare olarak giriş yapacaklar ve ihale dokümanlarını EKAP aracılığı ile oluşturacaklardır. Aynı zamanda başka bir idarenin ihalesine istekli olarak teklif verebilecektir. Bu yüzden EKAP gerçek ve tüzel kişi kayıtlarında bu durumdaki BİT, KİT ve diğer kamu organizasyonları için "Kurum Kuruluş" seçeneği yer almaktadır.
12. Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ve Belediye İktisadi Teşekkülleri (BİT) tüzel kişi olarak kayıtlarını yaptıklarında ek evrakları göndermeleri gerekmekte midir?
Evet, tüzel kişi olarak kayıtlarının tamamlanabilmesi için istekli protokollerini ticari sicil kaydı, imza sirküsü gibi ek evraklarla birlikte Kuruma (Kamu İhale Kurumu’na) göndermeleri gereklidir.
13. EKAP tarafından gönderilen aktivasyon e-postasının tarafıma ulaşmadığı durumlarda ne yapabilirim?
Kamu İhale Kurumu tarafından protokolünüz onaylandıktan sonra kayıt sırasında girmiş olduğunuz platform sorumlularının e-posta adreslerine kullanıcı aktivasyon e-postası gönderilecektir.
Eğer bu e-posta adreslerine gönderilen e-postaların kendinize ulaşmadığını düşünüyorsanız EKAP'ta Kayıt İşlemleri menüsü altındaki Protokol Durum İzleme ekranlarından e-posta adresinizi tekrar girerek aktivasyon e-postası gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
14. Güvenli elektronik imza almaya neden gerek vardır?
İlgili duyuru metni için tıklayınız.
15. Güvenli elektronik imzalar nereden temin edilebilecektir?
İlgili duyuru metni için tıklayınız.
16. Güvenli elektronik imzaları kimler almalıdır?
Güvenli elektronik imzayı, şu anda Kamu İhale Kanunu kapsamında düzenlenen ihalelere teklif verirken ıslak imza atanşirket (genel müdürler veya vekâlet verilen satış müdürleri gibi) yetkilileri almalıdır.
17. Gerçek ve tüzel kişi kayıtlarında iletilecek olan vekâletnamelerde EKAP için imza yetkisi verilmiştir ibaresinin eklenmesine gerek var mıdır?
Şu anda Kamu İhale Kanunu kapsamındaki ihalelere teklif verme yetkisi varsa bu yeterli olacaktır. Ayrıca EKAP(Elektronik Kamu Alımları Platformu) için yetki verilmesine gerek yoktur.
18. Tarayıcıda (browser) ekranlar neden düzgün görüntülenmemektedir? (ekap.kik.gov.tr adresi için geçerlidir)
EKAP en iyi 1024 x 768 ekran çözünürlüğünde ve aşağıdaki test edilen tarayıcı sürümleri ile görüntülenmektedir:
· Internet Explorer 7.0 ve 8.0
· Firefox 3.6 (indirmek için üzerine tıklayınız)
· Chrome 4 (indirmek için üzerine tıklayınız)