ŞEHİT KORGENERAL İSMAİL SELEN KIŞLASI
JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİ BAŞKANLIĞI
2800 MM KAR KÜREME BIÇAĞI (YAYLI TİP) ALIMINA AİT
TEKNİK EVSAF VE ÖZELLİKLER
1. KONU
Bu Teknik Evsaf ve Özellikler; MASTAŞ 444 Kazıcı Yükleyici iş makinesine monte edilecek 2800 mm Kar Küreme Bıçağı (Yaylı Tip) alımının teknik özelliklerini, denetim ve muayene metotlarını ve ilgili diğer hususları konu alır.
2. KAR BIÇAĞI
Kar bıçağı aşağıdaki ünitelerden oluşacaktır.
a) Bıçak gövdesi ve taşıyıcı sistem,
b) Bıçak hidrolik sistem,
c) Diğer donanımlar ve aksesuarlar,
ç) Boya
2.1. BIÇAK GÖVDESİ VE TAŞIYICI SİSTEM
2.1.1. Kar bıçağı gövde boyu toplam boyu 2800 mm olacaktır.
2.1.2 Kar Bıçağı çalışma hızı 20–60 km/saat civarında olacaktır.
2.1.3. Kar Bıçağı, bu çalışma aralığında, yol ve çalışma şartları nedeni ile maruz kalacağı darbe ve yükleri karşılaya bilecek dayanımda olacak, yapısında kalıcı biçim değişikliği, kırılma ve benzeri hasar meydana gelmeyecektir. Bıçak gövdesi eğilmelere karşı uygun şekilde tasarlanmış ve desteklenmiş olacaktır.
2.1.4. Bıçak gövdesi ve imalatta kullanılacak sac ve profiller en az St 52 kalitesinde olacaktır.
2.1.5. Bıçak gövdesi en az 10 mm sac malzeme ile kaplanacaktır.
2.1.6. Bıçak gövdesi açılı, uygun geometrik yapıya sahip olacaktır.
2.1.7. Aşınma uçları (parçaları en az her noktasında 400-450 brinel sertliğe sahip manganlı çelik (HARDOX) malzemeden sacdan imal edilmiş olacak ve bu uçların et kalınlığı en az 20 mm olacaktır. Aşınma uçlarından iki takım yedek verilecektir.
2.1.8. Çok parçalı bıçaklarda aşınma uçları bağlantısı, cıvatalı ve fiberli somunlu olacaktır.
2.1.9. Çalışma esnasında bıçağın yol yüzeyindeki bir eğele çarpması durumunda, engeli aşıp tekrar çalışma konumuna gelmesini sağlayacak helezon yay sistemi olacaktır. Bu durumda gerek bıçakta, gerekse taşıyıcı sistemde herhangi bir hasar meydana gelmeyecektir. Sistem, düşük hava sıcaklıklarında (-35 C) dahi elastikiyetini koruyacak ve fonksiyonunu yerine getirebilecek özellikte olacaktır.
2.1.10. Kar Bıçağının, yukarıda belirtilen iş makinesini takılmasını sağlayacak pim sistemi olacak, pim yatakları burçlu olacaktır.
2.1.11. Taşıyıcı sistem bıçağın bu hareket özellikleri için bunları sağlayacak hidrolik silindirleri üzerinde taşıyacaktır. Taşıma ve çalışma esnasında bıçak ağırlığı ve yoldan gelecek yük ve darbelere karşı gerekli dayanımda olacaktır.
2.1.12. Kar bıçağının bütünlüğünde gerekli işçilik kalitesi sağlanacak; kaynak çapakları dikiş hataları olmayacak, birimi oluşturan elemanların geometrik form düzgünlükleri olacaktır.
2.1.13. Birimde kullanılacak cıvatalar ve somunlar paslanmaya karşı korumalı, galvaniz kaplanmış olacak, özellikle çalışma esnasında kar ile temas edecek yerlerdeki cıvatalar, gevşemeye engel olacak yapıda olacaktır. (Fiberli, Kontra somunlu vb. gibi)
2.1.14. Yaylar CK45 malzemeden kar mücadelesine uygun bir yapıda sertleştirilmiş olacaktır.
2.1.15. Sağ ve sol silindirler Ø40 kromajlı mil 63/75 Honlanmış Boru H8/F7 kalitesindeki honlanmış boru ve kromajlı millerden yapılacaktır.
2.1.16. Silindirin kafasında oynar eklem bağlantısı, oynar mafsallı olacaktır.
2.1.17. Bağlantı noktalarında gresörlük olacaktır.
2.1.18. Bıçak yolun eğimine bağlı olarak sağa sola hareket edebilecek yataklama özelliğine sahip olacaktır.
3.1.19. Bıçağın iş makinesine bağlantı pleyt grubu uluslar arası normlara uygun boyut ve özellikte olacaktır.
2.1.20. Bıçağın gövde ve kaburgaları en az ST52 8 mm.’lik özel aparatlarda kesilmiş malzemeden yapılacaktır.
2.1.21. Bıçaklar birbirinin aynı özellik ve ölçülerde olarak imal edilecektir. Herhangi bir tadilat yapmadan birbirinin yerine takılabilecektir.
2.1.22. Kar bıçağında kar temizliği aşamasında yolda olabilecek küçük çıkıntı, yükselti vb. küçük engelleri abzorve eden yüzme sistemi olacaktır.
2.2. BIÇAK HİDROLİK SİSTEMİ
2.2.1. Kar Bıçağı hareket fonksiyonları için hidrolik göç, aracın güç sistemine bağlanacak hidrolik sisteminden sağlanacaktır.
2.2.2. Bıçağın orta merkeze göre sağa ve sola açılı herekti için 2 adet çift tesirli hidrolik silindir bulunacaktır.
2.2.3. Kar bıçağı sağ-sol dönüşü en az 30º olacaktır.
2.2.4. Silindirler 200 ATM. çalışma basıncına dayanıklı olacak ve bu basınca da sızdırmazlık sağlanacaktır.
2.2.5. Hidrolik hortumlar en az SAE 100 R1 standardına uygun olacaktır
2.2.6. Sistemde kullanılan rekorlar, diğer metal elemanlar paslanmaya ve tuza dayanıklı olacaktır.
2.2.7. Sistemde kullanılacak hidrolik silindirler bu konuda tanınmış ve iyi bilinen firmaların mamulü olacak, devamı olan, yedek parça ve tamir takımlarının temininde sıkıntı olmayacaktır.
2.2.8. Hidrolik silindirlerin, piston mili yüzeyi taşlanmış ve krom kaplanmış olacaktır.
2.2.9. Kar bıçağı hidrolik elemanlarının çalışma basınçları, verilecek aracın hidrolik sistem basınçlarına ve debisine uygun olacak ve ayarlanacaktır.
2.3. DİĞER DONANIMLAR VE AKSESUARLAR
2.3.1. Kar bıçağı iş makinesinden söküldüğünde, park konumu için, yükseklileri ayarlana bilir ayaklı veya uygun yapıda park düzeneği olacaktır. Ayak yükseklikleri ayarlana bilir olacaktır.
2.3.2. Oynar bağlantılarda gresörlük olacaktır.
2.3.3 Bıçağın uygun bir bölümünde aşağıdaki bileğileri içeren alüminyum etiket olacaktır.
İmalatçı Firma Adı :
İmal Yılı :
Model/Seri No :
3. BOYA
3.1. Kar bıçağının uygun yüzeyleri, kumlama veya benzer yöntem ile metal parlaklığında tamamen temizlenmiş ve paslanmaya dayanıklı epoksi esaslı astar ile bir kat astarlanacak, ve mevcut iş makinesinin renginde son kat boya ile boyanacaktır.
4. GARANTİ ŞEKLİ VE MÜDDETİ
4.1. Yüklenici, yapılan işçilik, bakım, onarım ve parçalara, kabul tarihinden itibaren 2 (iki) yıl hatalı malzeme ve işçiliğe karşı garanti edecek ve firmaya arızanın bildirilmesinden maksimum 24 saat içinde arızaya müdahale edecek, bakım ve onarım için ihtiyaç duyulan malzemelerin tedarikinde sıkıntı yok ise en geç 72 saat içinde onarımı yapılım faal olarak idareye teslim edilecektir.
5. DENETİM VE MUAYENELER İÇİN NUMUNE ALMA
5.1. Numune alma işlemi, yürürlükteki Jandarma Genel Komutanlığı Mal Alımları Kalite Güvence, Denetim, Muayene ve Kabul İşlemleri Yönergesi Esaslarına göre yapılacaktır.
5.2. Satın alınan her bir ürün bir numune olarak kabul edilecektir.
5.3. Tahribatlı muayeneler neticesinde eksilen ve özelliğini yitiren mallar yüklenici tarafından tamamlanacaktır.
6. DENETİM VE MUAYENE METOTLARI
6.1. GENEL HUSUSLAR
6.1.1. Denetim ve muayeneler, yürürlükteki Jandarma Genel Komutanlığı Mal Alımları Kalite Güvence, Denetim, Muayene ve Kabul İşlemleri Yönergesi Esaslarına göre yapılacaktır.
6.1.2. Muayene esnasında lüzumlu her türlü alet, araç gereç, ortam, test ve ölçme cihazı/aleti, sarf malzemeleri, doküman, yardımcı personelin masrafları ve muayene masrafları yüklenici tarafından temin edilecektir.
6.1.3. Yüklenici tarafından karşılanan ve muayenelerde kullanılacak tüm cihaz ve ölçüm aletlerinin kalibrasyonlarının yapıldığına dair kalibrasyonu yapan akredite firma/ kurum veya kuruluşun verdiği muayene esnasında geçerli bulunan belge/sertifika, muayeneler sırasında Muayene ve Kabul Komisyonuna ibraz edilecektir.
6.1.4. Muayene esnasında tasarım ve imalat hataları sebebi ile meydana gelebilecek kaza ve hasarlardan yüklenici sorumlu olacaktır.
6.2. YAPILACAK MUAYENELER
6.2.1. Göz Muayenesi: Teknik İstek ve Özelliklerde yer alan gözle kontrol edilmesi gereken hususların muayenesi ve istek ve özellikler bölümünde uygunluğu belgelendirme ve yazılı taahhüt şeklinde yükleniciden talep edilen hususlar için yüklenici tarafından teslim edilen belgelerin istek ve özellik ile uyumluluğu ve geçerliliğinin kontrolü yapılacaktır.
6.2.2. Ölçü Muayenesi: Teknik İstek ve Özelliklerde yer alan ölçerek kontrol edilmesi gereken hususlar, amaca uygun ve kalibrasyonlu ölçü aleti kullanılarak kontrol edilecektir. Sayısal istek ve özelliklerde yer alan toleransların değerlendirilmesi yürürlükteki Teknik Şartname Hizmetleri Yönergesinde belirtildiği gibi olacaktır.
6.2.3. Fonksiyon Muayenesi: Teknik İstek ve Özelliklerde yer alan fonksiyonel özellikler, malzemenin kullanımına yönelik olarak kontrol edilecektir.
7. KODLANDIRMA HÜKÜMLERİ
7.1. İhaleyi kazanan Üretici firma/yüklenici (satıcı) ve kuruluşlar, Jandarma Genel Komutanlığınca tedarik edilecek ikmal maddelerinin kodlandırma faaliyetlerini, MSY:310-8 Mili Kodlandırma Hizmetleri Yönergesinde yer alan esaslara uygun olarak aşağıda belirtilen kodlandırma işlemlerini yapacaklardır.
7.2. Tedarik edilecek malzeme Türkiye’de ve NATO dışı ülkelerde üretiliyorsa;
7.3. Üretici firma kodunu almayan firmalar, Milli Savunma Bakanlığı Kodlandırma Bürosuna başvurmak suretiyle Üretici Firma Kodu alacaklardır.
7.4. Üretici Firma Kodu alan üretici firmalar/yükleniciler (satıcı) ürettiği veya sattığı malzemeleri Milli Savunma Bakanlığı Milli Kodlandırma Bürosuna bildirmek suretiyle NATO Stok Numarası (NSN) alacaklardır.
7.5. Tedarik edilecek malzeme NATO üyesi ülkelerde üretiliyorsa;
7.6. NATO Stok Numarası mevcutsa; Kullanıcı kaydı için Milli Savunma Bakanlığına müracaat edeceklerdir.
7.7. NATO Stok Numarası yoksa Milli Savunma Bakanlığına başvurarak NATO Stok Numarası almak için müracaat edeceklerdir.
7.8. Tedarik edilecek olan malzemenin NATO Stok Numarası mevcutsa ve bu malzeme başka firmalar tarafından da aynı özelliklerde üretiliyorsa ve NAMSA’ nın CD (Compact Disc) kayıtlarında mevcut değilse; bu firmalar Milli Savunma Bakanlığına imalatçı/kullanıcı kaydı için müracaat ettiğini belgelendirdiği takdirde o malzemenin imalatçısı/kullanıcı kabul edilecektir.
7.9. Üretici firma/yüklenici (satıcı) yukarıda belirtilen maddeleri yerine getirdiğine dair belgeyi Milli Savunma Bakanlığı Milli Kodlandırma Bürosundan, tedarik edilen malzemenin teslim tarihine kadar Jandarma Genel Komutanlığı Malzeme Kodlandırma Şubesine getirdiği takdirde Kodlandırma Hükümlerini yerine getirmiş sayılacaktır.
|